logo stvaraonica


Ova stranica upotrebljava kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja stranice slažeš se s njihovom upotrebom.

Welcome, Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Sočni kolač od jabuka

Sočni kolač od jabuka 05 Nov 2008 13:31 #1

  • Jana
  • OFFLINE
  • Glavna i odgovorna
  • Posts: 1487
  • Thank you received: 6
  • Karma: 8
Originalni recept za ovaj kolač našla sam na Coolinarikinim stranicama, gdje je objavljen kao "sočna torta od jabuke s buterscotch sosom" ( http://www.coolinarika.com/recept/socna ... scotch-sos ), ali ja sam ga malo modificirala i pečem ga u četvrtastom limu. Kolač je aromatičan, mirišljav i sočan, za prste polizati, i svakako ga preporučujem!

Sastojci

Tijesto
200 g maslaca
2 šalice šećera
3 šalice brašna
1 1/2 žličice mljevenog cimeta
2 žličice praška za pecivo
malo mljevenih klinčića
1 šalica grubo sjeckanih oraha
1 veća jabuka, očišćena i isjeckana na komadiće
1 žličica ekstrata od vanilije (ili vanil-šećer ili šipka vanilije)
2 žlice brandyja (ja umjesto brandyja stavim rum i ispadne super)

Umak od jabuke
3 veće kisele jabuke
250 ml soka od jabuka ili vode (ja stavim vodu)
1 štapić cimeta
1/2 mahune od vanilije, prerezane uzdužno (može i vanilin šećer)
1 žličica mljevenog đumbira (može i bez njega ako nemate, kolač će i dalje biti vrlo vrlo ukusan)
malo mljevenih klinčića
1/2 šalice šećera
2-3 žlice soka od limuna

Butterscotch umak (preljev)
200 g smeđeg šećera
150 ml vrhnja
100 g maslaca
1 žličica vanilijinog ekstrata (ili vanilin šećer)

Priprema

Najprije napraviti umak od jabuka tako da sve sastojke pomiješamo i stavimo na laganu vatru da kuha oko 10 minuta ili dok jabuka omekša.
Štapnim mikserom izmutiti smjesu kojoj smo prethodno odstranili cimet.
Ostaviti da se ohladi.
Zagrijati pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
Maslac i šećer tući dok dobijemo svijetlu i laganu smjesu. Dodati umak od jabuke, brašno, cimet, klinčiće, prašak za pecivo, jabuku narezanu na sitne komadiće, grubo sjeckane orahe, brandy (ili rum) i ekstrat od vanilije ili vanilin šećer.
Lagano umiješati, izliti u lim i peći 1 sat.
Pečeni kolač preliti butterscotch umakom i ohladiti. Ohlađeni kolač premazati tučenim slatkim vrhnjem.

Za butterscotch umak sve sastojke miješamo na laganoj vatri dok smjesa ne postane glatka.


Sljedeći put ću ga poslikati da vidite kako to izgleda u mojoj izvedbi :naklon:
Sreća prati hrabre!
Last Edit: 26 Sep 2009 14:08 by Jana.
The administrator has disabled public write access.

Re: So?ni kola? od jabuka 05 Nov 2008 13:34 #2

  • Lorna Doone
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Sve što ruke mogu moja su vječna fascinacija!
  • Posts: 588
  • Karma: 6
Ti, Jano, nisi normalna!!!
Vidiš koliko je sati???
A ja gladna!!!

:mljac:
The administrator has disabled public write access.

Re: So?ni kola? od jabuka 05 Nov 2008 13:45 #3

  • Jana
  • OFFLINE
  • Glavna i odgovorna
  • Posts: 1487
  • Thank you received: 6
  • Karma: 8
Hihihi, a znaš da je baš dobar ;)
Nego da ja još par napomena stavim.
1. Umak od jabuka možete pripremiti i unaprijed, pa tako skra?ujete ukupno trajanje pripreme kola?a. Ja sam recimo nedavno napravila veliki lonac tog umaka, spremila ga u staklenke za zimnicu, sterilizirala u velikom loncu i pospremila baš kao i svaku zimnicu. Kad smo bili u Engleskoj, jeli smo takav umak uz svinjsko pe?enje i to mi je bilo jako jako fino. Probajte jedanput to, sigurno ?e vam se svidjeti, a i kombinacija je divna jer navodno jabuke ublažavaju loš u?inak svinjetine na organizam :)
2. Ne morate umak miksati štapnim mikserom, ja ga recimo nemam, pa umak vrlo uspješno radim i s najobi?nijom tenfalicom za pire krumpir :)

:mljac:
Sreća prati hrabre!
The administrator has disabled public write access.

Re: So?ni kola? od jabuka 05 Nov 2008 13:55 #4

  • ema
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 104
  • Karma: 0
Svi?a mi se tvoj recept. Moram ga probati , pa ti javim kakav je u mojoj izvedbi. Nakon ovih recepta, molim da neko otvori temu "DIJETE" ili još bolje" KAKO JESTI , A NE DEBLJATI SE "! :trio:
The administrator has disabled public write access.

Re: So?ni kola? od jabuka 06 Nov 2008 20:56 #5

  • sarita
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 135
  • Karma: 0
Njam, ja bih jela, ali da mi netko drugi ispe?e :lol ol
The administrator has disabled public write access.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.149 seconds