logo stvaraonica


Ova stranica upotrebljava kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja stranice slažeš se s njihovom upotrebom.

Welcome, Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Ajvar

Ajvar 31 Jul 2009 11:40 #1

  • Jana
  • OFFLINE
  • Glavna i odgovorna
  • Posts: 1487
  • Thank you received: 6
  • Karma: 8
** Ovo je rasprava o tekstu: Ajvar **

Sreća prati hrabre!
The administrator has disabled public write access.

Odgovor:Ajvar 02 Aug 2009 10:22 #2

  • mascha
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 143
  • Thank you received: 1
  • Karma: 0
AJVAR

5 kg crvenih paprika-roga
2 kg patlidzana
1/3 l ulja
1 gl.bijelog luka
2 fafarone
3 vel.kasike esencije
soli po ukusu

R A D;
-paprike ispeci u rerni,staviti u najlon vrecicu i jedno vrijeme ostaviti da omeksaju.Oguliti ih(potapajuci ih u vodu i tu ih guliti-laksi nacin).
paprike ostaviti u cjediljku da se okapaju.
-patlidzan oguliti ,izrezati na cetvrtine i dodati u vec kljucalu vodu.Kuhati 10 min.
I patlidzan ostaviti u cjediljku da se okapa.

-samljeti paprike i patlidzan,
-sastaviti i dobro promijesati dodajuci pola od potrebne kolicine ulja.
-ajvar staviti na vatru i mjesati dok snazno ne prokljuca smanjiti temp.na pola ili manje zavisi od jacine stednjaka i polagano kuhati mjesajuci i dodajuci povremeno ostatak ulja .
(Ajvar je gotov kad se vidi dno pri mjesanju ,otprilike 3 sata)
-Pola sata pred kraj dodati fafarone(presjecene samo na pola),propasiran bijeli luk i so,
.-na samom kraju dodati esenciju mjesati jos 5 minuta,iskljuciti i mjesati jos dok vrije.
-ajvar odmah spremiti u vruce tegle zatvoriti i okrenuti na cep,pokriti ga i ostaviti da se ohladi.
-sutradan ajvar spremiti na hladno i tamno mjesto.

nadam se da nisam iskomplicirala,ali smatram da su sve finese veoma vazne pa ih nikako nisam mogla ispustiti.
Prijatno!!!!!!!!!
Mascha
The administrator has disabled public write access.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.156 seconds