logo stvaraonica


Ova stranica upotrebljava kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja stranice slažeš se s njihovom upotrebom.

Debele pletene papuče

papuce Ove debele, tople i iznimno udobne papuče možete isplesti za jedan dan - i sama sam se iznenadila koliko su brzo bile gotove. 

Idealne su za božićni poklon, zar ne?

Koristila sam vuneno predivo dobiveno davnih dana na dar od drage prijateljice Maje, a plela sam ih iglama br. 5,5.

Upute za papuče veličine 37-38

Počinje se plesti od pete - nanižite 27 očica na igle br. 5,5 i pletite bodom podvezice (svaki red pravo) dok pletivo ne bude dugačko 18 cm.

Sljedeći red (prava strana): 1 očica pravo, a zatim 2 po dvije očice zajedno pravo (ostat će vam 14 očica). 

Pletite tri reda sve pravo.

Sljedeći red (prava strana): 5 pravo, 2 zajedno pravo, 5 pravo, 2 zajedno pravo. Ostat će vam 12 očica.

Sljedeći red sve pravo.

Red iza toga 2 po 2 očice zajedno pravo - ostaje vam 6 očica.

Pletivo bi sada trebalo biti dugačko oko 21 cm.

Odrežite nit da bude dugačka oko 20 cm, provucite je iglom kroz otvorene očice i čvrsto stegnite te njome zašijte vrh papuče. 
Spojite okomicu pete.

Vaša prva papuča je gotova, ponovite postupak za drugu :)

Pisanice obojane prirodnim bojama

U našim je krajevima običaj izrađivati pisanice na Veliku subotu poslijepodne. Ove sam godine odlučila posegnuti za prirodnim bojilima koje nađem u kuhinji, pa sam tako prvo odlučila eksperimentirati s crvenim zeljem.

Continue Reading

Dobitnici lega-leginih nagrada

Dragi naši, odaziv na Pročitaj, odgovori i lega-legu osvoji nadmašio je sva naša očekivanja i nije bio nimalo lak zadatak u moru pristiglih točnih odgovora izvući troje najsretnijih igrača. No, kao što smo i obećali, danas objavljujemo imena sretnika na čije adrese putuju Legine dumine. To su:

1.       Majica lega-lega Gljiva - Dijana Muzička iz Sarajeva

2.       Crni roko s bijelom olovkom - Davor Pleše iz Delnica

3.       Rokovnik 2012 Zebra - Ivana Barišić iz Osijeka

Čestitamo najsretnijima, zahvaljujemo svima koji su se odazvali, a posebna zahvala kreativcima iz MIT studija Osijek koji su osigurali nagrade!

Adventski vijenac

Zašto ovu hladnu zimsku večer ne biste zajedno sa svojim ukućanima izradili adventski vijenac kako biste na prvu nedjelju Došašća zapalili prvu adventsku svijeću na vijencu vlastite proizvodnje? Ovaj sam vijenac izradila prije pola sata koristeći isključivo prirodne materijale, i to iz svojeg najbližeg okružja - bazu sam isplela od desetak vrbovih grana koje su se zbog svoje savitljivosti pokazale sjajnim izborom, povezala ih koncem te u nju upiknula zimzelene grančice. U blizini kuće našla sam i grm prepun ovih lijepih  crvenih bobica, koje su i jedina dekoracija ovog jednostavnog prirodnog (i vrlo mirišljavog) vijenca:

adventski-vijenac

Nisam ga željela pretjerano cifrati jer sam željela da do izražaja dođe sva ljepota svježih grančica i simpatičnih crvenih bobica. 

A sve one koji još traže inspiraciju za svoj vijenac pozivam da pogledaju sljedeću galeriju vijenaca, ima sjajnih ideja:

http://minutadvije.hr/hr/galerija/adventski_vijenci_vijenci_za_vrata

Kako proširiti majicu

mare-blogZa sve nas kojima se ljetne majice preko zime nekim čudom skupe, blogerica Mare na svojem sjajnom blogu neobičnog naziva *mare* ka-ša sew...  daje detaljne upute praćene fotkama kako proširiti te zločeste stisnute majice i dobiti ne samo pasent, nego i unikatni odjevni predmet.

Osim toga, Mare na svojem blogu ima i pravu malu školu šivanja te  još mnogo korisnih i lijepih stvari, stoga ovaj blog svakako toplo preporučujemo!